Skoči na glavno vsebino

V četrtek 23. maja smo učenci razredne stopnje dobili prav posebni obisk na šoli. Obiskala sta nas namreč gospod bober in gospa vidra. V okviru Tednov vseživljenjskega učenja in v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave sta prišla s svojo skrbnico Anjo Cigan. Pa brez skrbi, naše pohištvo je bilo povsem varno, saj sta bili živalici  čisto pridni in mirni. Dodobra smo si ju lahko ogledali in ju potipali ter občudovali njun mehak kožušček. Izvedli smo tudi marsikaj zanimivega o njunih navadah in življenju ob Muri. 

Vse dejavnosti ta dan so potekale na prostem, kar je učence še posebej veselilo. Najprej smo se razdelili v dve skupini, ki sta se nato v dejavnostih zamenjali. Prva skupina je spoznavala različna življenjska okolja okrog nam najbližje reke Mure, ter se čudila nad neverjetno raznolikostjo živalic, ki tam prebivajo. Skupaj smo razvrščali živali v njej najljubše naravno okolje, v katerem prebiva. Najbolj sta nas navdušili izjemna barvitost ptice vodomca ter sramežljivost črne štorklje. Še posebej ponosni pa smo bili na žabico plavčka, ki je še posebej značilen za mokrišča ob Muri. Druga skupina pa je medtem spoznavala različne oblike rečnega toka in reko spremljala vse od njenega začetka, torej izvira, preko premnogih razvejanih rokavov, pa do njenega konca, ko se združi z večjo reko in nato izlije v  mogočno morje. Ko smo dodobra spoznali vse o reki, pa smo jo v našem peskovniku tudi sami izdelali. Iz peska smo oblikovali hribe in doline, v hribih izdolbli izvir in strugo reke popeljali skozi gozdove, naselja in polja vse do morja. V različne dele reke smo nato smiselno umestili tudi modele živali, hiše, drevesa in seveda tudi ljudi. V ustvarjanju smo nadvse uživali. Svoje znanje pa smo na koncu ponovili še ob zanimivi gibalni igri.

Po tem smo se še peš odpravili do bližnje ekološke kmetije Topolovec. Tam nas je z nasmehom sprejel skrbnik kmetije g. Topolovec, ki nam je predstavil delo na ekološki kmetiji, dejavnosti in opravila, načine kmetovanja in še marsikaj. Pokazal nam je tudi mogočno in dišečo lipo, ki stoji sredi kmečkega dvorišča in povedal, da mu jo je pomagala posaditi hčerka, ko je bila stara zgolj 6 let. Najbolj nas je presunil mlin na kamen, s katerim na kmetiji meljejo moko iz žit, ki jih sami pridelajo na naravi prijazen način. Po poučnem ogledu kmetije nas je hčerka gospoda Topolovca še pogostila z odličnimi domačimi piškoti in osvežujočim domačim bezgovim sokom. 

Poučen in sončen dan smo zaključili s sproščujočo igro na kmečkem dvorišču in se polni novih spoznanj o dragoceni naravi ob Muri ter o naravi prijaznem kmetovanju odpravili nazaj proti šoli.

Dostopnost