Skoči na glavno vsebino

Zadnji teden oktobra bo za štiri učenke in dva učitelja Osnovne Šole Veržej ostal zapisan v spominu kot teden, ko smo v okviru evropske programa Erasmus+ v okviru projekta Historical Borders in Europe – Ancient Limits, New Opportunities obiskali Češko Republiko. Na obisk smo se pripravljali učenke devetega razreda Lara, Živa, Neja in Katja ter učitelja Sašo in Staš. V okviru priprav smo spoznavali osnovne fraze jezikov partnerskih držav v našem projektu in podobne besede v slovenskem in češkem jeziku. Ugotovili smo, da sta si češki in slovenski jezik dokaj podobna in pričakovali smo, da pri komunikaciji z gostitelji ne bomo imeli večjih težav. Izkazalo se je, da lahko mnogo besed razumemo, ko jih preberemo, nekaj lahko razumemo, ko nam počasi ponovijo besedo, ko pa so se gostitelji pogovarjali med samo, pa je bilo težko razumeti o čem teče pogovor. Naučili smo se tudi nekaj osnovnih podatkov, datumov, pomembnih krajev in oseb vezanih na Češko republiko. Le-te informacije smo na gostiteljski šoli uporabili v Kahoot kvizu. Dokaj podrobno smo se poglobili tudi v geografske značilnosti Češke, saj smo morali pripraviti in jih pozneje na šoli tudi predstaviti. Pred odhodom smo morali še prebrskati novice o naši gostiteljski državi in jih zbrati v obliki časopisa. S temi aktivnostmi smo spoznali Češko in tako bili pripravljeni na projektni obisk.

Na potovanje smo se odpravili s kombijem zgodaj zjutraj v nedeljo, 21.10. 2018. Ker na cesti ni bilo večjih zastojev smo do Brna, drugega največjega mesta na Češkem, ki je bilo na naši poti, prispeli kmalu po deveti uri zjutraj. Opravili smo malico in si ogledali središče mesta. Bili smo enotnega mnenja, da je mesto toliko lepo in zanimivo, da se, če bo le možnost, tja še kdaj odpravimo. Od tam smo potrebovali le še dobri dve uri do našega cilja.

V mestu Kolin so nas nekaj čez tretjo uro popoldan že čakale gostiteljske družine in koordinatorica projekta na češki partnerski šoli.

Po spoznavnem popoldnevu in dobrem počitku čez prvo noč, smo se zjutraj sestali na Základní školi Kolín V. kot se gostiteljska šola imenuje. Naše vtise o šoli smo pozneje primerjali in prišli do skupnega zaključka, da je šola dobro opremljena v starejši zanimivi stavbi. Šolski pripomočki in izdelki učencev so razstavljeni po vseh hodnikih in stopniščih. Na hodnikih imajo tudi vreče za sedenje, kjer lahko učenci beroč knjige ali revije počakajo na naslednjo uro. Po ogledu šole smo popoldan preživeli v gostiteljskem kraju, kjer smo si ogledali mestno hišo, v kateri nas je sprejel župan in nam vsakemu podaril priložnostno darilce v spomin na obisk Kolina. V kleti mestne hiše smo si ogledali tudi pomembnejše izkopanine iz okolice in se pozneje odpravili še na ogled sinagoge in židovskega pokopališča. Oboje ima velik pomen za zgodovina mesta, saj je v preteklosti v kraju bivala zelo velika židovska skupnost, ki je zaznamovala kraj. Po sprehodu po uličicah Kolina smo končali z ogledom mesta in proti večeru obiskali še največji indijanski šotor (vigvam) na svetu.

Torek smo izkoristili za ogled bližnjega kraja Kutna Hora, ki je vpisan na seznam svetovne kulturne dediščine pod okriljem organizacije UNESCO. Kutna Hora je kraj velike zgodovinske vrednosti. Obiskali smo nekdanji rudnik srebra, kjer smo nekateri začutili, kako je bilo rudariti v popolni temi in majhnem prostoru. Ogledali smo si tudi katedralo Svete Barbare, ki nas je navdušila s svojo velikostjo in arhitekturo. Nič manj ni bila zanimiva cerkev Svetega Jakoba in pa strašljiva kostnica Sedlec, kjer je iz pravih človeških kosti sestavljeno marsikaj, od lestenca, okvirjev in podobno. Arhitektura kraja nas je res popeljala v zgodovino in počutili smo se kot, da smo potovali v preteklost.

Po dveh dneh so se učenci med sabo že dodobra spoznali in tako so sredo dopoldan izkoristili za učno-spoznavne igre in predstavitve na šoli. Odigrali smo tudi Kahoot kviz o poznavanju gostiteljske države. Popoldne smo učenci in učitelji preživeli ločeno. Učenci so s svojimi gostitelji spoznavali okolico, učitelji pa smo imeli prost popoldan z izjemo ogleda bližnje dolgo časa zapuščene pivovarne, ki zdaj zadnji dve leti ponovno obratuje.

Dan, ki smo ga vsi komaj čakali, je končno napočil. To je dan, ko smo se odpravili v slabo uro vožnje oddaljeno prestolnico Češke. Cel četrtek smo preživeli v Pragi in si ogledali veliko znamenitosti, katerih je težko vse našteti, ker smo ob sprehajanju po ulicah na vsakem koraku bili s strani vodičke opozorjeni na to in ono pomembno stavbo ali spomenik. Kar je pri večini naredilo največji vtis, je bil Praški Grad, kjer prebiva predsednik Češke Republike in kjer se nahaja svetovno znana katedrala Svetega Vida, ki smo si jo okoli devete ure zjutraj lahko ogledali, še preden se vanjo in okolico nje zgrnejo trume turistov iz vsega sveta in ti onemogočijo miren in spoštljiv ogled svetovne znamenitosti. V neposredni bližini stoji še bazilika Svetega Jurija, ki je manjša a nič kaj manj zanimiva.

Med vinogradi Svetega Venčeslava smo se spustili do centra Prage, kjer so si učenci privoščili obrok v svoji najljubši restavraciji s hitro hrano. S polnimi trebuščki smo se sprehodili čez famozni Karlov most ki so ga pričeli graditi davnega leta 1342. Iz samega mostu smo se naužili čudovitega razgleda na oba bregova reke Vltave in na vse bližnje znamenitosti. Na drugi strani Vltave smo si na Staromestnem trgu ogledali fascinantno in v najmanjše detajle izdelano astronomsko uro, ki je postavljena na Mestno hišo. Vdihnili smo tudi del zgodovine na Venčeslavovem trgu, ki je kraj, kjer so se odvila vsa pomembnejša dogajanja iz Češke preteklosti. Med vsemi pomembnimi in zanimivimi stavbami so se nam vtisnile v spomin preštevilne stojnice s Češko tradicionalno kulinarično poslastico, ki se imenuje Trdelnik. Utrujeni a polni vtisov smo se vrnili v Kolin, kjer so nam gostitelji pripravili poslovilno zabavo. Prejeli smo certifikate o udeležbi in se uradno poslovili od naših novih prijateljev iz Poljske, Češke, Italije, Španije in Portugalske.

Za bolj tehnične osebe je bil petkov dopoldan prava poslastica. Obiskali smo namreč tovarno TPC Avto Kolin, kjer proizvajajo avtomobile znamk Toyota, Peugeot in Citroen. Tovarno smo si po uvodni predstavitvi ogledali iz majhnega vlakca. Od stiskalnice karoserijskih delov smo se odpeljali mimo oddelka, kjer vstavljajo armaturno ploščo pa vse do lakirnice. Ogledali smo si torej proizvodnjo avtomobila od samega začetka pa čisto do konca, kjer avto celo testirajo. Na žalost v sami tovarni nismo smeli fotografirati zaradi varovanja poslovnih skrivnosti. Iz ene sodobnejših avtomobilskih tovarn pripeljejo Toyota Aygo, Peugeot 1008 in Citroen C1.

Češka Republika ima kar dolgo in pisano zgodovino v takšni ali drugačni obliki. Podobno kot Slovenija. Leto 2018 pa pomeni prelomno leto za Češko saj mineva natanko sto let od osamosvojitve sicer v obliki skupne države s Slovaško z imenom Češko Slovaška Republika. In ravno petek je bil dan, ko so Čehi slavili 100. obletnico osamosvojitve od Avstro-Ogrske. Pod oknom hotela je bil center dogajanja in bilo je resnično čudovito. Uprizorili so modno revijo oblačil modernih pred 100 leti, ponovili pomembne govore iz osamosvojitvene ceremonije in tako prinesli preteklost na ulice Kolina. Zadnji popoldan je bil resnično nepozaben.

Na žalost vseh je teden prehitro minil in že smo se morali v soboto zjutraj odpraviti proti domu. Rekli smo na svidenje svojim gostiteljem in se varno odpravili proti domu.

Dostopnost