Skoči na glavno vsebino

Učenci predmetne stopnje so se v petek, 22. septembra, odpravili v Tehniški muzej Slovenije, v Bistro pri Vrhniki. Kraj Bistra se nahaja v Predalpski pokrajini, na južnem robu Ljubljanske kotline, na Ljubljanskem barju. V muzeju, ki je urejen v nekdanjem kartuzijanskem samostanu, so na ogled muzejske zbirke, organizirajo pa tudi številne dejavnosti za otroke in odrasle. Muzej stoji sredi mirnega, naravnega okolja, obdan s parkom, stran od mestnega vrveža.
Tehniški muzej Slovenije obsega več kot 6000 m² razstavnih površin, na ogled je na voljo kar devet stalnih zbirk in nekaj občasnih. Učenci so si ogledali stalno zbirko modelov in maket letal slovenskih konstruktorjev, zbirko koles, zbirko Titovih in luksuznih protokolarnih limuzin, ter zbirko motornih koles, avtomobilov in gospodarskih vozil domače proizvodnje.
Po končanem ogledu so se udeležili dveh delavnic. Iz kartona, sukanca in lesenih kroglic so izdelali rimski Abakus. To je naprava, ki je že pred našim štetjem olajšala računanje. Učenci so se ob koncu delavnice pozabavali z računanjem brez pomoči sodobnih kalkulatorjev.
V drugi delavnici so učenci 6. in 7. razreda iz kartona, samolepilne folije, plastičnih perlic in stekla izdelali vsak svojo optično igračo, imenovano kolejdoskop. Ko so učenci pokukali skozi odprtino v kalejdoskopu, v katerem so se koščki stekel odslikavali v foliji, so videli lep pisan vzorec. Ob obračanju kalejdoskopa so nastale različne zrcalne slike.
Učenci 8. in 9. razreda pa so izdelali letalno napravo iz balse, ki je zelo priljubljen, lahek les za modelarstvo in maketarstvo. Učenci so iz balse izrezali dele letala in jih zlepili. Pri tem so spoznali posebne lastnosti uporabljenega materiala in možnost obdelave gradiva tj. lesa, ter usvojili osnove modelarstva. Ob zaključku delavnice so v bližnjem parku preizkusili, kako daleč lahko letijo izdelana letala.
Celodnevno poučno ekskurzijo smo polni novega znanja, vtisov in doživetij, zaključili pozno popoldne.

Zapisala: Jasna Jurišič Poljanec

Dostopnost