Skoči na glavno vsebino

Vrtec Veržej

www.vrtec-verzej.si

Vzgojni dom Veržej

www.vzgojni-zavod-verzej.si

Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo

Tudi na naši šoli smo konec meseca novembra obeležili svetovni dan strpnosti in prijateljstva. Tema letošnjega projekta je bila STOP SOVRAŽNEMU GOVORU – SPOŠTUJMO RAZLIKE MED NAMI.
Na delavnicah, ki smo jih na šoli izvedli, so se učenci z razredniki najprej pogovorili o strpnosti in nestrpnosti, zatem pa v literarnih in likovni delavnici ustvarjali na omenjeno temo. Namen je bil poglobiti vedenje o pomenu strpnosti in izpostaviti problematiko nestrpnosti. Skozi uresničevanje ciljev smo pri učencih spodbujali razvijanje prijateljskih vezi, medsebojno spoštovanje, razumevanje ter sodelovanje.
Ob zaključku dneva smo bili vsi enotnega mnenja, da je izjemnega pomena, da se v družbi zavedamo pomena strpnih odnosov ter da vsi skupaj gradimo družbo, ki je ustvarjalna in ne uničevalna.

Zapisala: Vanja Mladenović

Spet je belo in veselo …

V sredo, 6. 12. 2023, smo bili učenci in učenke razredne stopnje spet praznično razpoloženi. K prazničnemu vzdušju je seveda pripomogel sneg, ki smo ga tako nestrpno čakali. Našo smrečico v avli šole smo okrasili z izdelki, ki smo jih pridno izdelovali celo dopoldne. Tako je letos zasijala v modri barvi. Da pa je še lepša, smo prižgali še lučke. Okrasili smo hodnik, ki nas bo vsako jutro pozdravil s snežinkami, izdelovali voščilnice, okraske za razrede, pekli piškote in še kaj. Vmes pa sta nas obiskala še Miklavž in njegov spremljevalec, strašni parkelj. Seveda ni manjkalo niti veselja na snegu.

Učenci in učiteljice razredne stopnje

»Kruh za zajtrk, super dan!«

Dan slovenske hrane obeležujemo vsak tretji petek v novembru. Tudi v letošnjem letu se je naša šola priključila vseslovenskemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim smo obeležili že 13. dan slovenske hrane. Glavni namen tega praznika je, da podpremo slovenske pridelovalce in predelovalce hrane ter spodbujamo lokalno samooskrbo s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.
Tako smo se že zjutraj zbrali v šolski jedilnici ter dogodek obogatili s kratkim kulturnim programom in skupno pesmijo Lojzeta Slaka – Čebelar. Sledil je zajtrk, ki so ga sestavljali kruh, mleko, maslo, med in jabolko. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil »Kruh za zajtrk, super dan!«

Preostanek dneva smo namenili kulinarično obarvanim dejavnostim, ki so se zvrstile po razredih. Učenci razredne stopnje so pekli palačinke in preizkusili svoje spretnosti v ustvarjalnih delavnicah. Obiskali so našo lokalno znamenitost Babičev mlin na Muri, kjer so si ogledali postopek pridelave moke.

Učenci na predmetni stopnji so bili vključeni v tematske delavnice. V 6. razredu je bila glavna tema »Od cveta do meda«. Učenci so skozi različne dejavnosti spoznavali pomen čebele za naše življenje, opazovali so njeno zgradbo pod mikroskopom in se pogovarjali o vlogi medu v naši prehrani. V učni kuhinji so pripravili slastne medenjake.

Sedmošolci so se podali na pot raziskovanja »Od zrna do kruha«. Prepoznavali so različne vrste žit, ki uspevajo pretežno na naših poljih, in ugotavljali, katere prehrambne izdelke pridobivamo iz določene vrste. V ustvarjalni delavnici so pripravili slano testo iz moke in izdelovali različne pletenice. V kulinaričnem delu so iz listnatega testa pripravljali rogljičke. Dan so zaključili z obiskom na Ekološki kmetiji Topolovec iz Veržeja, kjer so si ogledali delovanje mlina na kamen ter se seznanili s postopkom pridelave različnih vrst mok in testenin.

Osmošolce je skozi dan dejavnosti spremljala tema »Od mleka do mlečnih izdelkov«. Učenci so spoznavali različne načine tehnološke obdelave mleka ter postopke pridobivanja mlečnih izdelkov. Ugotavljali so, kaj pomenijo označbe na embalaži mleka, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju. V praktični delavnici so pripravili domačo skuto in sirotko, sveže maslo in pinjenec, na koncu pa še okusen bananin in bučni namaz. Vse mlečne izdelke so tudi z veseljem degustirali in primerjali, kateri jim je bil ljubši.

Učenci 9. razredov so spoznavali pomen lokalne in sezonske hrane, kako zagotoviti čim večjo samooskrbo, kolikšno pot prepotuje določeno živilo iz bolj oddaljenih držav preden doseže naše trgovske police in kakšen vpliv ima to na naše okolje. Učenci so samostojno sestavljali zdrav in uravnotežen jedilnik, ki bi ga lahko uporabili tudi v šoli. Na koncu so iz svežega, lokalno pridelanega sadja in zelenjave pripravili smuti.

Ves čas pa je bila v šolski jedilnici postavljena tudi stojnica domskega čebelarskega krožka, na kateri so vrli mladi čebelarji svojim sovrstnikom predstavili, kako poteka delo s čebelami. Učenci so se lahko posladkali tudi z različnimi vrstami medu.

Vse končne produkte tematskih delavnic smo zbrali in razstavili na bogato obloženi mizi. Tako smo tradicionalnemu dali pridih sodobnega. Dan je bil vsekakor uspešen, naši želodčki pa zadovoljni.

Za Tradicionalni slovenski zajtrk so nam tudi letos priskočili na pomoč lokalni kmetje in ponudniki, ki so donirali naslednja živila:

  • mleko – Kmetija Saša Seršena iz Veržeja,
  • kruh – Mlinopek iz Murske Sobote,
  • maslo – Pomurske mlekarne,
  • med – Čebelarsko društvo Veržej ter
  • jabolka – Sadjarstvo Malus iz Veržeja.

Vsem donatorjem se iskreno zahvaljujemo.

Zahvala tudi Ekološki kmetiji Topolovec ter ge. Karmen Babič za topel sprejem in predstavitev dejavnosti.

Projektni tim Tradicionalnega slovenska zajtrka

Obvestilo!

Iz Zdravstvenega doma Ljutomer sporočamo, da se z 02.11.2023 vključujemo v mrežo dispečersko službe zdravstva (DSZ). To za naše občane ne bo predstavljalo bistvenih sprememb. Še naprej – v kolikor boste potrebovali nujno medicinsko pomoč – kličete na številko 112. Sprememba bo le  v lokaciji sprejema klica, ki se bo sedaj vršil preko Dispečerskega centra Maribor, ki bo opravil triažo nujnosti klica in na podlagi tega odločil o sestavi ekipe, ki je potrebna za nudenje nujne medicinske pomoči. Aktivirana bo najbližja primerna in prosta ekipa NMP.

24-urna neprekinjena dežurna služba pa se bo še naprej brez sprememb izvajala v prostorih urgence Zdravstvenega doma Ljutomer.

POGUM

ESS MIZŠ ZRSŠ POGUM

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. (VEČ-TUKAJ)

Urnik

(velja od 11. 3. 2024 dalje)

Prihajajoči dogodki

Izpostavljen video

Osnovna šola Veržej

Odjava malic

Kontakt

Tajništvo

02 587 16 54

Vodja šole 02 588 13 90
Socialna delavka
(zavod)
02 587 16 66
Psihologinja
(zavod)
030 357 227
Medicinski tehnik
(zavod)
02 620 32 04
Svetovalna delavka
(šola)
02 620 32 06
Računovodstvo 02 620 32 03
Računovodstvo
(obračun vrtca, malic)
02  620 32 02
Ekonom 02 620 32 05
Knjižnica 051 600 990
Kuhinja 031 399 592
Vrtec 051 600 980
Zavod dežurni 051 655 039

Izdelava spletne strani

Sašo Hladen

d

GLAVNI MENI

Dostopnost