Osnovna šola Veržej Vrtec Veržej Vzgojni dom Veržej

Projekt Botrstvo

VESELIMO SE KNJIG ZA NAŠO ŠOLSKO KNJIŽNICO

Kot učiteljica v Osnovni šoli Veržej se pri pouku vsakodnevno srečujem tako z otroki iz šolskega okoliša kot tudi z našimi učenci iz drugih krajev Slovenije. Velikokrat se z njimi pogovarjam o branju, ne le zaradi pouka samega ampak predvsem zato, da bi tudi današnji otroci zaslutili bogastvo, ki ti ga lahko ponudi dobra knjiga. Pripovedujem jim o svojih bralnih doživetjih, oni mi zaupajo svoja … in ko beseda da besedo, ko so že navdušeni in bi kar takoj radi brali, pride vprašanje: »Ali je ta knjiga v naši knjižnici?«

In tu se marsikaj ustavi. Žal že dlje časa opažam, da je na razpolago čedalje manj knjig, čeprav smo bili včasih kar ponosni na svojo šolsko zbirko. A skozi mnogo rok je šla in marsikaj je vzel čas. V letih krize pa v šolstvu ni bilo denarja niti za kaj drugega, kaj šele za neobvezne knjige, ki naj bi budile v mladih srcih domišljijo in veselje do raziskovanja. Ni dolgo, odkar mi je neka mama pripovedovala, da je še sama kar malo žalostna, ko njena deklica pride razočarana  iz šole, ker spet ni našla željene knjige. Tudi meni  ni vseeno, kadar moram otrokom, ki bi radi že naslednji odmor v knjižnico, reči, naj sicer pogledajo, a bodo najbrž morali s starši iskati kje drugje. Varovanci vzgojnega doma pa niti te možnosti praktično nimajo, saj so doma le za vikend in tam navadno tudi niso deležni kakšnih bralnih spodbud. Knjiga je zanje zavetje, v katerega se zatečejo ob svojih najstniških stiskah in domotožju, povezava z življenjem, ki jih čaka po vrnitvi v domače okolje, pa tudi okno v drugačne, prijaznejše svetove, za katere so prikrajšani.

Tudi za okoliške učence krajevne knjižnice nimamo in po pouku lokalnih avtobusnih povezav z Ljutomerom ali Mursko Soboto skoraj ni. Preden bodo starši uspeli peljati otroka v neko bolj oddaljeno knjižnico, bo morda že pozabil, da je slišal o zanimivi knjigi, ki bi jo rad prebral.

Zato sem bila veselo presenečena, ko sem zasledila idejo o zbiranju knjig za «podhranjene« šolske knjižnice v projektu Botrstvo. Takoj sem pomislila, da bi to bilo nekaj za nas. Akcijo organizira znana radijska postaja Val 202 v koordinaciji z gospo Anito Ogulin, predsednico DPM Ljubljana-Moste, ki je nosilec projekta, duša vsega pa je novinarka Jana Vidic, ki je že znana po svojih dobrodelnih idejah.  Navezali sva stik, predstavila sem ji našo ustanovo in strinjala se je, da smo primerna šola za akcijo, s katero se bo zaznamovalo 5. obletnico projekta Botrstvo. Po intenzivnih pripravah je le-ta uradno stekla 23. novembra 2015 s predstavitvijo na Valu 202.

Kakšnih knjig si želimo?

Veseli bi bili tako otroških knjig za razredno stopnjo, saj je tu največ rednih bralcev, kot tudi mladinskih povesti in romanov, ki obravnavajo tematiko odraščanja in reševanje mladostniških težav. Manjka nam tudi fantastičnih mladinskih romanov in poučne literature v smislu leksikonov in enciklopedij za mlade. Tudi slikanice za naš vrtec bi navdušeno sprejeli. Če bi uspeli zapolniti osiromašene police naše šolske knjižnice, bi bili res hvaležni, saj bi tako razveselili marsikaterega mladega nadobudneža.

Pravimo, da mladi berejo premalo. Zakaj bi torej omejevali možnosti tistim, ki si tega želijo? Knjiga je še vedno prijateljica, ki odpira nova vrata, zaradi nje lažje razumemo  druge in vidimo, da v svojem doživljanju in čustvovanju nismo sami. To pa mladi ljudje v današnjem zbeganem svetu potrebujejo bolj kot kadarkoli prej.

Prisrčno se zahvaljujemo novinarki Jani Vidic, ekipi Vala 202 in sploh vsem, ki so kakorkoli pripomogli k oživitvi lepe zamisli. Veseli smo, da so med nami še ljudje, ki radi naredijo kaj za druge iz čistega zadovoljstva, brez misli na lastne koristi. Hvaležni smo za vse odzive in donacije, ki nam jih namenjate. 

Vanda Novak
v imenu otrok in delavcev OŠ Veržej

Z veseljem sprejemamo knjige projekta Botrstvo (val202.rtvslo.si/2015/11/botrstvo-24/).
Informacije:
Telefon:  02/ 588 13 90
Kontaktne osebe:
  • Marjana Rojnik
  • Vanda Novak
  • Marija Ferenc
Podatki in slike na spletni strani so izključna last OŠ Veržej, avtorjev in upodobljenih ali imenovanih oseb. Arhiv se izdeluje za potrebe dokumentiranja življenja in dela na osnovni šoli. Slike in druga gradiva se lahko pregleduje, ne sme pa se jih obdelovati, posredovati, kopirati ali objavljati brez soglasja upodobljenih ali imenovanih. Zakon o varstvu osebnih podatkov, Pravilnik o zbiranju in varstvu osebnih podatkov na področju osnovnošolskega izobraževanja.

Kontaktni podatki:

Osnovna šola Veržej
Puščenjakova 7
9241 Veržej

Tel./fax:
(02) 587 16 54 (pisarne)
(02) 588 13 90 (šola)
e-pošta: info@os-verzej.si in viz.verzej@guest.arnes.si
e-naslov: http://www.os-verzej.si/

Telefonska številka za odjavo malic:
031 300 685

Izdelava spletne strani:

Sašo Hladen
Stran poganja Wordpress.