Osnovna šola Veržej Vrtec Veržej Vzgojni dom Veržej

Erasmus+ Portugalska

Erasmus+ Portugalska

Povezava do fotogalerije -> TUKAJ!

Februarja 2018, natančneje od 4. do 10. smo se učenci in učitelji v zasedbi Maja Škraban, Diana Šterman, Bor Nenezič Nosan, Matej Kraner in Staš Rudolf mudili na Portugalskem. Projekt Borders/Meje pod okriljem evropskega programa Erasmus+ nas je več kot trideset učencev in učiteljev iz šestih držav (Portugalska, Španija, Italija, Slovenija, Češka in Poljska) združil v majhnem mestecu na severo-vzhodu Portugalske ob meji s Španijo imenovanem Mogadouro. V nedeljo popoldan smo po dveh letih (Budimpešta – Frankfurt – Porto) in dobrih treh urah vožnje z avtobusom končno prispeli v Mogadouro. Tam so nas pričakale gostiteljske družine pri katerih so naslednjih pet noči prespali naši in ostali učenci.

V ponedeljek so nas goste pozdravili na šoli Agrupamento Escolas de Mogadouro z tradicionalnim plesom in pesmijo. Preko predstavitev, ki so jih izvedli učenci smo podrobneje spoznali Portugalsko in Španijo. Popoldne nas je na občini sprejel in pogostil župan, ki nam je podrobneje predstavil kraj. Pozneje smo si ogledali še center prostočasnih aktivnosti v bližini Mogadoura, kjer lahko otroci in starejši aktivno preživljajo prosti čas. V kompleksu je tudi manjši muzej, kjer je predstavljena tradicionalna pridelava žit. S tem pa še dneva ni bilo konec. Pred večerom smo si ogledali še ostanke gradu in obzidja nad Mogadourom.

V torek smo se z avtobusom odpravili na ogled čudovitega obmejnega mesta Miranda do Douro. Tam smo si ogledali katedralo, muzej in zgodovinsko četrt. Po ogledu mesta smo obiskali še biološko postajo ob reki Douro, ki priteče na Portugalsko iz Španijo in nekaj kilometrov tvori mejo med omenjenima državama, predem se usmeri proti atlantskemu oceanu v katerega se izlije ob mestu Porto. Po reki Douro smo se zapeljali tudi z ladjo in si kanjon reke ogledali še iz tega zornega kota. Po vrnitvi so nam v centru predstavili nekaj zanimivih vrst sov, ki jih imajo pri njih.

V sredo smo učitelji dopoldne sestankovali in dorekli še podrobnosti glede naslednjega srečanja, ki bo maja na Poljskem. Učenci iz Poljske, Češke ter naši učenci so predstavil svoje države, kraje in šole. Preostanek dneva so učenci preživeli ob tradicionalnih igrah, raznih delavnicah, igranju in poslušanju tradicionalne glasbe in še kaj. Nekatere učence pa so svoji gostitelji peljali na ogled bližnjega večjega mesta Bragança.

Četrtek smo pričeli z kvizoma Kahoot, na temo pomembni datumi, kraji in osebe Portugalske in Slovenije. Naši učenci so se dobro pripravili, saj smo v obeh kvizih imeli zmagovalca. Potem smo obiskali kraj Atenor, kjer se nahaja kmetija z osli avtohtone vrste. Ti osli se imenujejo Miranda osli in so v preteklosti bili zelo pomembni kot transportne živali in kot optimalna vrsta oslov za križanje s konji. Na kmetiji smo slišali zanimive informacije o tej vrsti oslov in učenci so imeli možnost le-te tudi zajahati. Po kosilu smo obiskali še keltsko naselbino iz kamene dobe na meji med Portugalsko in Španijo. Tudi tam smo izvedeli ogromno zanimivih podatkov in zgodb iz zgodovine. Imeli pa smo tudi čudovit razgled na kanjon reke Douro, po kateri smo dva dni pred tem pluli z ladjo.

Naše popotovanje se je počasi bližalo koncu. V petek zjutraj smo se z avtobusom po treh urah vožnje ustavili v obmorskem drugem največjem mestu na Portugalskem. Porto smo si opoldne ogledali ob pomoči vodičke. Proti večeru smo se poslovili od učencev in učiteljev iz Portugalske in Španije. Le-ti so namreč odpotovali nazaj proti svojim domovom. V Portu smo ostali tako samo slovenci, čehi in poljaki. Skupaj smo si zvečer ogledali še reko Douro iz znanih visokih mostov in se načudili lepotam mesta ob sončnem zahodu. Ob izlivu v Atlantski ocean Douro deli veliko nasellbino na Vila Nova de Gaia na levi strani in Porto na desni. Levi breg, torej Vila Nova de Gaia je znana po kleteh v katerih zori znani portugalski Portovec.

Soboto smo pričeli z zajtrkom in kmalu na to še vožnjo do letališča. Tudi domov smo se vračali preko Frankfurta. Ker pa si je naše letalo iz Porta do Frankfurta nabralo 15 minut zamude in smo med letoma imeli malo časa, smo morali na letališču Frankfurt dobesedno teči od enega izhoda do drugega, da smo ujeli naslednje letalo, kar pa ni uspelo naši prtljagi. Tako smo ob prihodi na letališče v Budimpešti žalostno spoznali, da so naši kovčki še vedno v Frankfurtu. Raje kot kakšen teden čakanja, da nam dostavijo kovčke domov, smo se raje odločili počakati na letališču dobre štiri ure, da je prtljaga prispeli do nas z naslednjim letom. Šele nato smo se odpravili na tri urno vožnjo do doma, kamor smo prispeli zgodaj v nedeljo.

Zahvaljujem se staršem, ki so nam zaupali svoje otroke, vsem gostiteljem na Portugalskem in seveda ostalim udeležencem srečanja. Bilo je nepozabno.

Objavljeno: 14. februar 2018, od: Sašo Hladen
Podatki in slike na spletni strani so izključna last OŠ Veržej, avtorjev in upodobljenih ali imenovanih oseb. Arhiv se izdeluje za potrebe dokumentiranja življenja in dela na osnovni šoli. Slike in druga gradiva se lahko pregleduje, ne sme pa se jih obdelovati, posredovati, kopirati ali objavljati brez soglasja upodobljenih ali imenovanih. Zakon o varstvu osebnih podatkov, Pravilnik o zbiranju in varstvu osebnih podatkov na področju osnovnošolskega izobraževanja.

Kontaktni podatki:

Osnovna šola Veržej
Puščenjakova 7
9241 Veržej

Tel./fax:
(02) 587 16 54 (pisarne)
(02) 588 13 90 (šola)
e-pošta: info@os-verzej.si in os-verzej.ms@guest.arnes.si
e-naslov: http://www.os-verzej.si/

Telefonska številka za odjavo malic:
031 300 685

Izdelava spletne strani:

Sašo Hladen
Stran poganja Wordpress.